V Nepomyšli se malovalo hřiště snů

18.09.2009 11:21

O sobotním slunném odpoledni 12. 9. 2009 v 15.00 hodin se na návsi v Nepomyšli sešla budoucnost Nepomyšle – přes 20 místních i chalupářských děti se svými rodiči přijalo pozvání Mateřského centra Jablíčko z Nepomyšle a přišlo, aby v rámci akce Namaluj hřiště svých snů ztvárnilo svou představu dětského hřiště, které by v Nepomyšli mělo vyrůst.

Akce se uskutečnila v rámci projektu MC Jablíčko z Nepomyšle „Multifunkční plocha pro bezpečnou hru dětí a relaxaci dospělých v centru městyse Nepomyšl“, který v červnu 2009 získal finanční podporu od Fondu T-Mobile a jehož cílem je takovou plochu, dosud v městysu Nepomyšl chybějící, vytvořit.

„Nechceme, aby hřiště vznikalo tzv. zhora, tj. klasickým způsobem, kdy se firmě zadá požadavek na zpracování projektu hřiště a podle tohoto projektu se pak hřiště realizuje. My se snažíme, aby hřiště vzniklo tzv. zdola, tj. za co největší účasti veřejnosti. Chceme, aby hřiště odráželo představy a potřeby těch, kterým bude sloužit, ne představy nějakého architekta,“ říká Zdenka Lněníčková, vedoucí duše MC Jablíčko z Nepomyšle. 

„Akce Namaluj hřiště svých snů byla určena především těm nejmenším, abychom věděli, po čem touží jejich dětská dušička. Malovali ale i naši „náctiletí“, maminky, babičky, tetičky a to bylo moc fajn.,“ doplňuje Irena Čížková, další maminka z MC Jablíčko z Nepomyšle. „Nápadů se objevilo opravdu hodně – většina se shodla na pískovišti, klouzačce, houpačce, nějakém tom zvířátku na pružině a nějaké multifunkční herní sestavě. Pak ale každý obrázek přinesl nějaký zajímavý jednotlivý detail – hrazdy na cvičení, horolezeckou stěnu, visací můstek, tunel, schody z různě velkých špalíků, kuželky a mnohé další. Mezi představami dětí se objevily i naprosto nečekané, ale rozhodně ne nezajímavé věci, jako např. návrh vybudovat jízdárnu pro koně. Myslím, že nápadů na další projekty bude dost.“

A co bude s nápady všech zúčastněných dál? „Obrázky jsme nafotili a použijeme je v další fázi projektu, kterou by měl na přelomu září a října být tzv. plánovací víkend – společné pracovní setkání všech, jichž se projekt dotýká, ze kterého by měl vzejít konečný návrh hřiště odsouhlasený všemi zúčastněnými spolu s časovým harmonogramem realizace jednotlivých prvků. Rozhodli jsme se totiž neomezovat představy dětí a ostatních finančním limitem projektu, ale vytkli jsme si za cíl na části, jež náš limit překročí, sehnat další finanční prostředky,“ doplňuje informaci o projektu Zdenka Lněníčková.

A tak jste-li z Nepomyšle a blízkých obcí nebo vlastníte-li v této lokalitě chatu či chalupu, pak neváhejte a přijďte v sobotu 3. 10. 2009 do Kulturního domu v Nepomyšli plánovat své hřiště. Více info najdete na www.mcjablicko.webnode.cz.